Zinc - IMMUNITARY DEFENCES

Το σώμα περιέχει περίπου 2-4 g συμπυκνωμένο ψευδάργυρο στους ιστούς των οστών, του δέρματος, του προστάτη και των ματιών. Είναι συστατικό πολυάριθμων ενζύμων που καταλύουν πολλαπλές αντιδράσεις και ο ρόλος της είναι απαραίτητος για τις κυτταρικές λειτουργίες όλων των ιστών. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι πολύ σημαντική, καθώς ο ψευδάργυρος είναι μέρος του υπεροξειδίου δισμουτάσης του ενζύμου. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ανάπτυξης, ελαττωματική επούλωση τραυμάτων, τραχύ δέρμα και ευαισθησία σε λοιμώξεις. Οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι, οι χορτοφάγοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνια νοσήματα μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσληψη του.

 

Κλινική προφύλαξη από κρυολογήματα και λοιμώξεις

 Η δραστηριότητα του μεγαλύτερου μέρους των ανοσοκυττάρων ρυθμίζεται από τον ψευδάργυρο και η ανεπάρκεια του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες τόσο της χυμικής όσο και της κυτταρικής ανοσίας. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη δραστηριότητα πολλών μεταλλικών ενζύμων και για την ενεργοποίηση των θυμικών ορμονών (τους επιτρέπει να διεγείρουν Τ λεμφοκύτταρα). Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκαλεί μειωμένη αντίσταση σε μολυσματικές ασθένειες, μειωμένη παραγωγή λεμφοκυττάρων και μακροφάγων και εξασθενημένη λεμφοκυτταρική λειτουργία. Σε πολλές μελέτες, η χορήγησή του μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων, ιδιαίτερα του αναπνευστικού συστήματος, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η ανεπάρκεια της σχετίζεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης και της πνευμονίας. Έδειξε θετικά αποτελέσματα σε άτομα που επηρεάστηκαν από τον ιό HIV (μείωση του ποσοστού ευκαιριακών λοιμώξεων), επίμονη διάρροια σε παιδιά και αναστολή της αναπαραγωγής του ρινοϊού. Σε μία μελέτη, 65 ασθενείς με κρυολόγημα έλαβαν ημερησίως ψευδάργυρο σε αρχική δόση 46 mg, στη συνέχεια σε μειωμένη δόση των 23 mg ή σε εικονικό φάρμακο, κάθε 2 ώρες για 6 συνεχόμενες ώρες. Μετά από επτά ημέρες, το 86% της ομάδας ψευδαργύρου δεν έδειξε συμπτώματα έναντι του 46% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η ανασκόπηση του Cochrane 2011 υποδηλώνει ότι η χορήγηση ψευδαργύρου εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων κρυολογήματος μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητά του. Όταν λαμβάνεται για τουλάχιστον 5 μήνες, ως επίπτωση, η σχολική απουσία και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών στα παιδιά μειώνονται. Μια πρόσφατη μελέτη (Trib Med Ticin, 2012) υποδηλώνει ότι ο ψευδάργυρος (15 mg / ημέρα) που χορηγείται μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη θεραπεία ενάντια στα κρυολογήματα.

 

Το δέρμα και η υγεία της επιδερμίδας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει σε ποσότητες 6 φορές μεγαλύτερες στην επιδερμίδα από ό, τι στο δέρμα και συνδέεται με το μεταβολισμό της βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την επιθηλιακή διαφοροποίηση και είναι συμπαράγοντας της κολλαγενάσης. Η προσθήκη ψευδαργύρου σε κυτταρικές σειρές ανθρώπινων κερατινοκυττάρων μείωσε τόσο την ποσότητα του κατεστραμμένου DNA μετά την έκθεση σε UVB όσο και τον αριθμό των νουκλεοσωμάτων, έναν δείκτη απόπτωσης. Ο ψευδάργυρος ενδείκνυται για έλκος, καθυστερημένη επούλωση, ευθραυστότητα νυχιών, ακμή, ροδόχρους ακμή, φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές, εξάρσεις εκζέματος και απώλεια μαλλιών.

 

 Ανδρική γονιμότητα

Ο ψευδάργυρος έχει πρωταρχικό ρόλο στη γένεση των σπερματοζωαρίων. Στα αρσενικά με ανεπάρκεια ψευδαργύρου παρατηρήθηκε υψηλότερη συχνότητα ολιγοσπερμίας και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο πλάσμα. Η σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης και του ψευδαργύρου είναι πολύ αυστηρή: υποτίθεται, στην πραγματικότητα, ότι ο ψευδάργυρος ελέγχει τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης στο κυτταρικό και στο προστατικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο για τη στεροειδογένεση και την ανάπτυξη των όρχεων, ευνοώντας τη συμπύκνωση της πυρηνικής χρωματίνης, την αντίδραση ακροσωμάτων, τη δραστηριότητα της ακροσίνης, τη σταθεροποίηση της χρωματίνης του σπέρματος και τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Στον προστάτη, ένα από τα πλουσιότερα όργανα στον ψευδάργυρο, η συγκέντρωσή του αυξάνεται ξεκινώντας από την εφηβεία, υπό την επίδραση της τεστοστερόνης. Η χορήγηση ψευδαργύρου μπορεί να βελτιώσει οποιαδήποτε επαγόμενη από μόλυβδο βλάβη των όρχεων, το οποίο είναι μακράν το πιο τοξικό μέταλλο που επηρεάζει τη γονιμότητα και ανταγωνίζεται τον ψευδάργυρο από την πλευρά της σπερματογένεσης.

 

Προστασία των ματιών

 Συγκεντρώνεται στο μάτι, ειδικά στον αμφιβληστροειδή, στο χοριοειδή, στο ακτινωτό σώμα, στην ίριδα, στο οπτικό νεύρο, στον σκληρό χιτώνα, στον κερατοειδή και στον κρυσταλλικό, ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη ρύθμιση της αντίδρασης ροδοψίνης στο φως και επηρεάζει τη μετάδοση των νεύρων. Το περιεχόμενό του μειώνεται με τη γήρανση μαζί και με τη δραστηριότητα ορισμένων εξαρτημένων από ψευδάργυρο αμφιβληστροειδικών ενζύμων. Ο ψευδάργυρος φαίνεται ότι παίζει προφυλακτικό και θεραπευτικό ρόλο στον γεροντικό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (SDM). Η μελέτη της ασθένειας των οφθαλμών (AREDS), η οποία διεξήχθη σε 3,690 συμμετέχοντες, επιβεβαιώνει το ρόλο του ψευδαργύρου στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της SDM.

 

Νευρολογική / συμπεριφορική ανάπτυξη και ανορεξία

 Ο ψευδάργυρος χαρακτηρίζεται ως πολλά υποσχόμενο θρεπτικό συστατικό για τη θεραπεία της ADHD (Διαταραχή υπερκινητικότητας ελλείψεων προσοχής). Σε παιδιά με τέτοιες διαταραχές, η χορήγηση 15 mg / ημέρα ψευδαργύρου αποδείχθηκε ότι αυξάνει την επίδραση του Ritalin, με μέτρια οφέλη. Ένα χαμηλό επίπεδο του ψευδαργύρου στο αίμα παρατηρείται τόσο στην ανορεξία όσο και στην νευρική βουλιμία και η μείωση των κυκλοφορούντων συγκεντρώσεων λεπτίνης ευνοείται από την έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος ελέγχει τη ρύθμιση της σίτισης και μειώνει την αγχώδη-καταθλιπτική συμπτωματολογία