Spirulina Bio - Στήριξη & Ανασυστατική δράση

Spirulina Bio - Στήριξη & Ανασυστατική δράση

Η σπιρουλίνα (Spirulina maxima) είναι ένα πράσινο[1]μπλε φύκη με σπειροειδές σχήμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β (μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Β-12), χλωροφύλλη, βιταμίνη Ε, ωμέγα-6 (συγκεκριμένα γ-λινολενικό οξύ, και πολλά ορυκτά. Το 60-70% του ξηρού βάρους της σπιρουλίνας αποτελείται από πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης 10 φορές τα ποσοστά βήτα-καροτίνων εκείνων ενός καρότου ανά μονάδα μάζας. Η σπιρουλίνα έχει χρησιμοποιηθεί για έλεγχο βάρους, διαβήτη, υπέρταση και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις αντι-ιικές, αντι-μεταλλαξιογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητές του.

Συμπληρωματικό σε έλεγχο σωματικού βάρους

 Η σπιρουλίνα μπορεί να βρει κλινική εφαρμογή σε έλεγχο βάρους (Becker et al., 1986). Η πρόσληψη ενός γραμμαρίου σπιρουλίνας παρέχει 3,9 θερμίδες και παρουσιάζει υψηλό βαθμό πεπτικότητας (95%). Στα προγράμματα ελέγχου βάρους, αυτή η άλγη έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στην αύξηση των απαιτήσεων πρωτεΐνης και να προκαλεί κορεσμό. Η σπιρουλίνα διατηρεί τη γλυκαιμία σε βέλτιστα επίπεδα, χάρη και στην παρουσία πολυσακχαριτών. Η περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ιδιαίτερα σε φαινυλαλανίνη και τυροσίνη, που συμβάλλουν στην επίδραση των μηχανισμών ρύθμισης της όρεξης, προάγουν την απώλεια βάρους και την καλύτερη ανεκτικότητα των προγραμμάτων διατροφής. Σε μια κλινική μελέτη (Ramamoorthy, Premakumari, 1996), 30 ασθενείς με υπέρβαρα και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης διαιρέθηκαν σε 3 ομάδες όπου λάμβαναν καθημερινά 2 g σπιρουλίνας, 4 σπιρουλίνας ή ένα εικονικό φάρμακο για 3 μήνες. Σε άτομα που έλαβαν 4 g και 2 g σπιρουλίνα, παρατηρήθηκε μείωση βάρους -3,5% και χοληστερόλης (κατά μέσο όρο -28%), αποτελέσματα δεν βρέθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

 

Καρδιομεταβολική προστασία

 Τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά οφέλη της σπιρουλίνας περιγράφονται αναλυτικά. Σύμφωνα με τους Torres-Duran et al. (2007) η συμπλήρωση της σπιρουλίνας (4,5 g / ημέρα για 6 εβδομάδες) σε 36 άτομα παρουσίασε μείωση των λιπιδίων, ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης, αλλά έμμεσα στις τιμές της ολικής χοληστερόλης και της HDL. Έδειξε επίσης ότι μειώνει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Σε μια κλινική μελέτη (Mani et al., 2000) καταγράφηκε μείωση της αναλογίας LDL: HDL σε 15 διαβητικούς ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε σπιρουλίνα. Σε μια μελέτη σε ποντίκια, η ικανότητα της σπιρουλίνας να μειώσει το επίπεδο της LDL χοληστερόλης και των ηπατικών λιπιδίων, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με την άσκηση, έχει επισημανθεί (Moura et al., 2011). Σε μία μελέτη 37 διαβητικών τύπου 2, η σπιρουλίνα (8 g / ημέρα για 12 εβδομάδες) μείωσε τα τριγλυκερίδια και τις κυτοκίνες IL-6 και TNF-α και την αυξημένη αδιπονεκτίνη (Lee et al., 2008). Η χορήγηση 2 g / ημέρα σπιρουλίνας για 2 μήνες σε διαβητικούς τύπου 2 βελτίωσε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και το λιπιδικό προφίλ (Parikh et al., 2001). Σύμφωνα με τους Jarouliya et al. (2012) η σπιρουλίνα επέδειξε αντιϋπερλιπιδαιμική, αντιυπεργλυκαιμική και ηπατοπροστατευτική δράση σε ποντικούς με επαγόμενες μεταβολικές ανωμαλίες.

 

Βελτίωση της ανοσολογικής προστασίας

 Η σπιρουλίνα έχει ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματα, αυξάνει την αντοχή στις μολύνσεις, επηρεάζει την αιματοποίηση και διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων και κυτοκινών (Selmi et al., 2011). Έχει επίσης αποδείξει την ικανότητά της να ενεργοποιεί μακροφάγα και Τ και Β λεμφοκύτταρα. Έχει βρεθεί δραστική κατά των ιών έρπητα, των κυτταρομεγαλοϊών και των ιών της γρίπης (Blinkova et al., 2001, Hernandez-Corona, 2002).

 

Ηπατοπροστατευτική και αποτοξινωτική δράση

 Μεξικάνικες μελέτες αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματα αυτής της άλγης σε περίπτωση διαταραχής της ηπατικής δραστηριότητας από τοξικούς παράγοντες (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ) ή από παθήσεις όπως η ηπατίτιδα (Ponce-Canchihuamàn et al., 2010). Σύμφωνα με τον Wu et αϊ. (2005) η σπιρουλίνα ανέστειλε την ανάπτυξη ίνωσης στον ιστό του ήπατος in vitro. Σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μειώθηκαν τα επίπεδα ALT (41%), οι τριακυλγλυκερίνες, η ολική χοληστερόλη και LDL, η ολική χοληστερόλη ή / και HDL (Ferreira-Her[1]mosillo et al., 2010) για 3 μήνες. Η επίδραση της χορήγησης σπιρουλίνας ή του εικονικού φαρμάκου σε πειραματόζωα έχει δοκιμαστεί σε μοντέλα ποντικών με μεταβολικό σύνδρομο και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των μη εστεροποιημένων λιπαρών οξέων του ήπατος. Η σπιρουλίνα εξασφαλίζει επίσης μείωση της λεπτίνης (Fujimoto et al., 2012)