Magnesium K - Μυϊκή Λειτουργία

Το μαγνήσιο (Mg) και το κάλιο (K) είναι μακροστοιχεία τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις βιολογικές δραστηριότητες όπως οι μεταβολικές δραστηριότητες, η κυτταρική ομοιοστασία, η συστολή των μυών και η αγωγιμότητα των νεύρων. Το μαγνήσιο γνωστό και ως «ορυκτό κατά του στρες» είναι απαραίτητο για τον κυτταρικό μεταβολισμό (γλυκόλυση, μεταβολισμός λιπιδίων και πρωτεΐνες), καθώς ρυθμίζει την σταθερότητα της μεμβράνης και τις νευρομυϊκές, καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Το κάλιο προάγει την εγκεφαλική οξυγόνωση, ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την ισορροπία του νερού, επίσης προάγει την εξάλειψη των τοξινών και το σχηματισμό αποθεμάτων ενέργειας, πραγματοποιώντας μια τονωτική δράση στο σώμα. Η χηλική δράση των κιτρικών, που δρουν ως φορείς μεταλλικών στοιχείων, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης μαγνησίου και καλίου στο έντερο.

 

 Έντονη σωματική δραστηριότητα

Η έντονη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση των απωλειών νερού και ανόργανων αλάτων, οι οποίες πρέπει να αντισταθμιστούν για να διατηρηθεί η ικανότητα του σώματος να αντισταθεί και να προσαρμοστεί στο στρες, για να αποφευχθεί η εμφάνιση της λεγόμενης «οξείας κόπωσης» ή της οργανικής λειτουργικής εξάντλησης. Η έντονη φυσική απόδοση (IPP) μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση ή / και την απώλεια μαγνησίου, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και νευρομυϊκή δυσλειτουργία. Οι μειώσεις πλάσματος μαγνησίου του 5-25% αναφέρθηκαν αμέσως μετά από IPP όπως στο μαραθώνιο, στον τρίαθλο και στο σκι. Ο βαθμός υπομαγνησιαιμία φαίνεται να αυξάνεται με υψηλές θερμοκρασίες. Οι Golf et αl. έχουν υποθέσει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της απόδοσης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα αποθέματα Mg που αφαιρούνται από τα ερυθροκύτταρα και διατίθενται στους μυς. Το κάλιο απελευθερώνεται από τα μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε άμεση σχέση με την ένταση της απόδοσης. Έχουν αναφερθεί επεισόδια υποκαλιαιμίας μετά από τρίαθλο, υπερ-τρίαθλο και μαραθώνιο. Η ανεπάρκεια του καλίου πιστεύεται ότι προκύπτει από την επαναπρόσληψη καλίου στους μυς μετά από σωματική δραστηριότητα.

 

Καρδιαγγειακή προστασία

Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι βασικοί ηλεκτρολύτες για την υγεία των καρδιακών μυών και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επαρκής πρόσληψη τους από δίαιτα σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, αρρυθμιών, στεφανιαίων ασθενειών και υπέρτασης.

 

Οστεοαρθρική προστασία

Η χορήγηση βασικών στοιχείων όπως τα κιτρικά, μαγνήσιο και κάλιο, που εξουδετερώνουν το όξινο φορτίο που προκαλείται από τη διατροφή, είναι ικανή να αυξήσει την οστική πυκνότητα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπόρωσης και ευθραυστότητας των οστών.

 

Ουροποιητικά λίθια και χρόνια προστατίτιδα

Η χρήση των κιτρικών, ιδιαίτερα του καλίου και του μαγνησίου, στην πρόληψη των λιπιδίων ασβεστίου και του ουρικού οξέος είναι μια πολύ γνωστή πρακτική. Η πρόσληψη κιτρικού άλατος, στην πραγματικότητα, αυξάνει το pH των ούρων μειώνοντας το σχηματισμό κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου. Άλλα πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα κιτρικά είναι σε θέση να διατηρούν την οστική μάζα τόσο σε ασθενείς με προδιάθεση να αναπτύσσουν πέτρες όσο και σε υγιή άτομα με απώλεια οστών. Σε μια μελέτη (Renolds, 2005) η συμπλήρωση κιτρικού καλίου μείωσε τον ετήσιο σχηματισμό νεφρικών λίθων από 1,2 σε 0,1 μονάδες ανά ασθενή, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Στη χρόνια προστατίτιδα, η χορήγηση Mg και Κ προάγει τη μείωση του σχηματισμού ουρικού οξέος. Επιπρόσθετα, τα κιτρικά, αυξάνοντας την αλκαλοποίηση της προστατικής έκκρισης, είναι σε θέση να εφαρμόσουν την κατανομή των αντιβιοτικών στους ιστούς, μια διαδικασία που αναστέλλεται από πολύ όξινο pH και φλεγμονές.

 

Δυσκοιλιότητα

Η ανεπάρκεια μαγνησίου και καλίου μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένας παράγοντας που χρησιμοποιείται ως καθαρτικό πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την κολονοσκόπηση. Αυτή η ένωση δρα προσελκύοντας νερό μέσα στο έντερο με όσμωση από τους περιβάλλοντες ιστούς προκαλώντας αφόδευση.