Duodophilus - ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ

Το Duodophilus είναι ένα συμπλήρωμα που περιέχει τα κύρια βακτηριακά είδη που αντισταθμίζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, ένα κύριο όργανο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το L. acidophilus (Οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος) είναι το πιο αντιπροσωπευτικό είδος του ανθρώπινου σώματος και είναι επίσης παρόν στην στοματική κοιλότητα και τον κόλπο. Ο βασικός βιότοπος του Bifidus longum και του Bifidus adolescentis είναι ο κόλπος και το παχύ έντερο του ενήλικα, οπότε η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την υγεία αυτών των δύο οργάνων. Το L. Plantarum (Φυτογαλακτοβάκιλος) αποικίζει και προσκολλάται εύκολα στον εντερικό βλεννογόνο, αυξάνει την παραγωγή βακτηρίων και την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το S. thermophi[1]lus (Θερμόφιλος στρεπτόκοκκος) συμμετέχει στο σχηματισμό βιταμινών Β και οι μελέτες δείχνουν ανασταλτική δράση προς την ανάπτυξη εντερικών καρκίνων. Ο L. Bulgaricus (Γαλακτοβάκιλος ο βουλγαρικός) αναπτύσσει εντερική χλωρίδα, ενισχύει την ανοσολογική απόκριση και συμμετέχει στο σχηματισμό βιταμινών Β. Δείχνει επίσης δράση κατά της χοληστερόλης. FOS, ολιγοσακχαρίτες βραχείας αλυσίδας, ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των μπιφιδοβακτήριων (bifidobacteri[1]al), μειώνουν τη σπορωτική χλωρίδα και τη σχετική μικροβιακή αποικοδόμηση, υπεύθυνη για τον μετεωρισμό του εντέρου και τον δυσμεταβολισμό, καθώς επίσης παρουσιάζουν υποχοληστερολαιμική δράση. Γενικά, οι γαλακτικές ζυμώσεις παρεμβαίνουν στην παραγωγή και αφομοίωση των βιταμινών Β, οι οποίες σε αυτό το συμπλήρωμα προστίθενται για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των εντερικών λειτουργιών.

 

Ανοσοπροστατευτική δράση

Τα ανοσοδιεγερτικά και ανοσοδιαμορφωτικά χαρακτηριστικά των γαλακτικών ενζύμων υποδεικνύουν την πιθανή χρήση τους στη θεραπεία αυτοάνοσων νόσων (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα) και του εντέρου (ελκώδης ορθοκολίτιδα και ασθένεια του Crohn). Σε αυτές τις ασθένειες, στην πραγματικότητα, μια σοβαρή ποιοτική και ποσοτική ανισορροπία της ενδογενούς εντερικής μικροχλωρίδας έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας. Η πρόσφατη αξιολόγηση 13 ελεγχόμενων και τυχαιοποιημένων μελετών έδειξε ότι οι γαλακτικές ζυμώσεις είναι πιο αποτελεσματικές από το εικονικό φάρμακο στη διατήρηση της ύφεσης στην ήπια μέτρια ελκώδη κολίτιδα (Sang et al., 2010). Οι γαλακτικές ζυμώσεις μπορεί να είναι χρήσιμες στην ανοσοπροφύλαξη των μολύνσεων της αναπνευστικής οδού ή ακόμα και σε συνδυασμό με το εμβόλιο της γρίπης. Υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ικανότητα πρόληψης και μείωσης της σοβαρότητας αναπνευστικών λοιμώξεων και της χρήσης αντιβιοτικών. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα αποτελέσματα σχετικά με τη διάρκεια του κρυολογήματος, την πρόληψη λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού και τη μείωση της διάρκειας τους. Άλλα δεδομένα υποδεικνύουν τη χρήση βακτηριοθεραπείας σε ουρογεννητικά προβλήματα (καντιντίαση, προστατίτιδα, κολπίτιδα, ουρηθρίτιδα) και σε αλλεργικές παθήσεις (ατοπικό έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα).

 

 Διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα

Υπάρχουν αρκετά πειστικά στοιχεία σχετικά με το θεραπευτικό δυναμικό στις διάφορες λειτουργικές διαταραχές της γαστρεντερικής οδού, ιδιαίτερα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την υπερχοληστερολαιμία και τη δυσανεξία στη λακτόζη. Μια ανάλυση 63 ελεγχόμενων μελετών που διεξήχθησαν για την αξιολόγηση της επίδρασης γαλακτικών ζυμών στην οξεία μολυσματική διάρροια, έδειξε τη μείωση της διάρροιας (περίπου σε 25 ώρες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο) και τις εκκρίσεις (Allen et al., 2010). Σε μια μετα-ανάλυση (Ritiche, Roma[1]nuk, 2012), η οποία αξιολόγησε δεδομένα από πάνω από 10.000 άτομα, αποδείχθηκε ότι οι γαλακτικές ζυμώσεις είναι έγκυρες στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων γαστρεντερικών διαταραχών. Θετικά δεδομένα προέρχονται επίσης από μολυσματική διάρροια, διάρροια από αντιβιοτικά, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο κόλον, κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό, ελκώδη κολίτιδα και νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα αποτελέσματα πρόσφατων μετα-αναλύσεων, που διεξήχθησαν με ανάλυση περίπου 80 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύτηκαν κατά τα έτη 1966-2008, δείχνουν ότι η χρήση γαλακτικών ζυμομυκήτων συνδέεται με συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ιδίως όσον αφορά τον κοιλιακό πόνο.