C complex 1000 t/r - Αντιοξειδωτικό

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε λαχανικά και φρέσκα φρούτα. Δεν συντίθεται από τον άνθρωπο και είναι απαραίτητη για πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Οι πραγματοποιούμενες έρευνες δείχνουν έναν προληπτικό ρόλο της βιταμίνης C έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, των καρκίνων, της παγκόσμιας θνησιμότητας, καθώς επίσης και μια έμφαση στην ανοσοδιεγερτική και νευροπροστατευτική ικανότητα. Το προϊόν αυτό συνδέεται με σύνθετα βιοφλαβονοειδή τα οποία εκτός από την εξοικονόμηση βιταμίνης C παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική και αντικαρκινική δράση. Το σκεύασμα t / r (χρονικής απελευθέρωσης) επιτρέπει τη σταδιακή απελευθέρωση της βιταμίνης C στο αίμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη απορρόφηση με την πάροδο του χρόνου.

 

Κρύωμα και οξέα σύνδρομα της ανώτερης αναπνευστικής οδού

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επισκόπησης του Cochrane το 2013, η χορήγηση βιταμίνης C έναντι των κρυολογημάτων είναι αποτελεσματική κυρίως σε άτομα που υποβάλλονται σε έντονο σωματικό στρες. Σε 5 μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά το ήμισυ η συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος σε δρομείς μαραθωνίου, σκιέρ ή στρατιωτικούς σε αρκτικές περιοχές. Σε μία μελέτη η χορήγηση 1 g / ημέρα για 3 χειμερινές σεζόν σε αγωνιστές κολυμβητές μείωσε τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των μολύνσεων της αναπνευστικής οδού (-47%). Σε μια προηγούμενη ανασκόπηση 31 μελετών, η προληπτική επίδρασή της στο κρυολόγημα παρατηρήθηκε σε 6 μελέτες, ενώ στις υπόλοιπες μελέτες παρατηρήθηκε σημαντικό όφελος (μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε δόση 1 g / ημέρα).

 

Καρδιαγγειακή προστασία

 Η ανάλυση 9 μελετών σε περισσότερους από 290 χιλιάδες ενήλικες με 10ετή παρακολούθηση έδειξε ότι τα άτομα που είχαν πάρει συμπληρώματα βιταμίνης C περισσότερα από 700 mg ημερησίως παρουσίασαν μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου κατά 25%. Στη μελέτη EPIC NORFOLK μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης σε περισσότερους από 20.000 υγιείς ενήλικες παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9% για κάθε 20 mg / L αύξησης του πλάσματος της βιταμίνης C (Myint PK et al., 2009). Μια μετα-ανάλυση 13 μελετών αξιολόγησε την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης C σε χοληστερόλη και τα τριχογλυκεριδικά υπερχοληστερολαιμικά σε άτομα παρατηρώντας ότι 500-2000 mg / ημέρα βιταμίνης C για 4-24 εβδομάδες μείωσαν σημαντικά την LDL χοληστερόλη (-7,9 mg / dL) και τα τριγλυκερίδια (-20,1 mg / dL). Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C αυξάνει τη αγγειοδιαστολή σε άτομα με στεφανιαία νόσο, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση με από του στόματος δόση 500 mg / ημέρα. Μια προοπτική μελέτη περίπου 47.000 ανδρών διαπίστωσε ότι η συνολική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίζεται αντιστρόφως με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Σε μια μετα-ανάλυση (Juraschek et al., 2011) που αξιολόγησε την επίδραση της βιταμίνης C (500 mg / ημέρα) σε ουρικό οξύ σε 2.082 δημοσιεύσεις, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση αυτής της παραμέτρου στο αίμα.

 

Νεοπλάσματα

Μια σχετική πρόσληψη ασκορβικού οξέος σχετίζεται με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λαιμού, των φωνητικών χορδών, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων. Το ασκορβικό οξύ στη γαστρεντερική οδό παρεμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων Ν-νιτρώδους, εξωγενών που προκύπτουν από δίαιτα, καπνό, φάρμακα και ενδογενείς παράγοντες. Αυτές οι ενώσεις σχετίζονται με την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου (στομάχι, οισοφάγος, κόλον).

 

Helicobacter pylori

Η προσθήκη βιταμίνης C και βιταμίνης Ε στις θεραπευτικές αγωγές απαλοιφής του Η. pylori φάνηκε να αυξάνει τον ρυθμό εξάλειψης της λοίμωξης σε δόση 500 mg / ημέρα. Η βιταμίνη C φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των λοιμώξεων, ακόμη και αν δεν έχει αποδειχθεί η προφυλακτική της δράση.

 

Προστασία του δέρματος

Στο ανθρώπινο δέρμα, οι συγκεντρώσεις βιταμίνης C μειώνονται σταδιακά ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, της ρύπανσης και της νικοτίνης (έως και 70%). Η πιο σημαντική δερματική επίδραση της βιταμίνης C είναι η διέγερση της σύνθεσης του κολλαγόνου και η αύξηση της ενυδάτωσης της επιφάνειας του δέρματος και του προστατευτικού φλοιού του δέρματος. Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιγηραντικές επιδράσεις, αυξάνοντας τον πολλαπλασιασμό των νέων ινοβλαστών. Επιπλέον, αναστέλλει τη βιοσύνθεση του ενζύμου τυροσινάση (υπεύθυνο για τις ηλιακές φακίδες) και της ελαστίνης (η οποία αυξάνει την ελαστικότητα στο φωτο-εκτεθειμένο δέρμα).

 

 Κατάσταση / κατάθλιψη / στρες

Το ασκορβικό οξύ φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και σε μερικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κατάσταση της διάθεσης. Η χορήγηση (1000 mg / ημέρα) έχει μειώσει τις διαταραχές της διάθεσης και το άγχος