B12 - Ενεργειακός Μεταβολισμός

B12 - Ενεργειακός Μεταβολισμός

B12 – Ενεργειακός Μεταβολισμός

Το όνομα της βιταμίνης Β-12 (κοβαλαμίνη) αναφέρεται σε μια ομάδα ενώσεων με μάλλον περίπλοκη χημική δομή που περιέχει κοβάλτιο, γνωστή ως κορινοειδή. Ο όρος βιταμίνη Β-12 χρησιμοποιείται συνηθέστερα μόνο σε μία από αυτές τις μορφές, την κυανοκοβαλαμίνη, την πιο ενδιαφέρουσα από βιολογική άποψη. Ο ρόλος που διαδραματίζει η βιταμίνη Β-12 στο σώμα είναι κρίσιμος. Στην πραγματικότητα, συμμετέχοντας στη σύνθεση νουκλεϊνικών οξέων, η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε όλους τους ιστούς με υψηλό κυτταρικό κύκλο εργασιών. Η βιταμίνη Β-12 είναι ένα μόριο σχετικά σταθερό σε οξυγόνο και θερμότητα, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητο στη δράση του φωτός, από το οποίο αποσυντίθεται και αδρανοποιείται. Η απορρόφησή του διαρκεί περισσότερο από εκείνη των άλλων υδατοδιαλυτών βιταμινών, διότι στον άνθρωπο αυτή η διαδικασία απαιτεί την παρουσία του ενδογενούς παράγοντα (FI), γλυκοπρωτεϊίνη που εκκρίνεται από τα βρεγματικά κύτταρα του στομάχου που έχει την ιδιότητα να δεσμεύεται με τη βιταμίνη. Οι πηγές του Β-12 είναι τα κρέατα (ήπαρ, νεφρό, καρδιά, εγκέφαλος), αλλά και τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ απουσιάζουν από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έτσι ώστε οι χορτοφάγοι και οι vegans να αντιπροσωπεύουν ομάδες κινδύνου ανεπάρκειας μαζί με άτομα με σύνδρομο δυσαπορρόφησης, γαστρίτιδα, αναιμία, αμυλοείδωση, νόσο του Crohn και εγκύους. Το από του στόματος σκεύασμα σε υπογλώσσια μορφή επιτρέπει ταχύτερη αφομοίωση, επειδή το Β-12 περνά από τον στοματικό βλεννογόνο απευθείας στο πλάσμα, παρακάμπτοντας τη δύσκολη εντερική απορρόφηση, εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό απορρόφησης.

 

Χορτοφαγία και veganism

Η κατάσταση της βιταμίνης Β-12 σε μερικούς χορτοφάγους μπορεί να παρουσιαστεί ως ανεπαρκής, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης των τροφίμων που την περιέχουν, ενώ για τους vegans αυτή η βιταμίνη πρέπει απαραίτητα να εισαχθεί με εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα. Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι συνήθως πλούσιες σε φολικά και αυτό θα μπορούσε να καλύψει τα αιματολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας του Β-12. Αν και η λήψη φολικού οξέος μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τη μεγαλοβλαστική αναιμία, δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τον κίνδυνο μόνιμης νευρολογικής βλάβης. Οι vegan και, σε μικρότερο βαθμό, οι lacto και lacto-ovo χορτοφάγοι, παρουσιάζουν βιοχημικές ενδείξεις ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 με βάση τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης και μεθυλομηλονικού οξέος. Η κατάσταση του Β-12 μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τις έγκυες vegan γυναίκες εάν δεν λαμβάνουν συμπληρώματα, επειδή το έμβρυο αφομοιώνει περίπου 0,2 mcg Β-12 καθημερινά από τα μητρικά αποθέματα και η ανάγκη αυξάνεται με το θηλασμό. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 μπορεί να αναπτυχθεί στο παιδί εάν το γάλα έχει χαμηλή συγκέντρωση B-12, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μόνιμων νευρολογικών ελαττωμάτων. Σε μια μελέτη των παιδιών vegan οι συγκεντρώσεις πλάσματος του Β-12 ήταν ¼ από τα πρότυπα επίπεδα. Επομένως, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν, οι οποίες ακολουθούν δίαιτα vegan ή μακροβιοτικών, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη Β-12. Μια πρόσφατη ανασκόπηση (Pawlak et al., 2014) διαπίστωσε ότι σε παιδιά χορτοφάγων η ανεπάρκεια Β-12 έφτασε το 45%, στους εφήβους 0-33,3%, στις εγκύους 17-39%, ενώ στους ενήλικες και στους ηλικιωμένους η ποικιλία ποικίλει από 0 έως 86,5%.

 

 Η ομοκυστεΐνη και η καρδιαγγειακή υγεία

 Είναι γνωστό ότι ακόμη και μέτρια υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η ποσότητα της ομοκυστεΐνης ρυθμίζεται ουσιαστικά από τρεις βιταμίνες: φολικά άλατα, Β-12 και Β-6. Τα αποτελέσματα πολλών μελετών που διεξήχθησαν για την αξιολόγηση των παραγόντων που εμπλέκονται στη μείωση της ομοκυστεΐνης έδειξαν ότι, αν και το φολικό οξύ είναι ο κύριος προστατευτικός παράγοντας, η συμπλήρωση με βιταμίνη Β-12 επιτρέπει την περαιτέρω μείωση του.

 

Ηλικιωμένοι: Αλτσχάιμερ και άνοια

Η συσσώρευση ομοκυστεΐνης και μεθυλομηλονικού οξέος, οι οποίοι είναι μεταβολικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12, μπορεί να συνεισφέρει στα κύρια νευροπαθολογικά χαρακτηριστικά της άνοιας. Κακές συγκεντρώσεις B-12 στο αίμα παρατηρούνται σε ασθενείς με νόσο Alzheimer (AD). Η ανεπάρκεια Β-12, όπως αυτή των φολικών αλάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σύνθεση μεθειονίνης και S-αδενοσυλμεθειονίνης, η οποία τροποποιεί τις αντιδράσεις μεθυλίωσης, απαραίτητες για το μεταβολισμό της θήκης μυελίνης των νευρικών κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών. Σε μερικές μελέτες, η συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα και συγκεντρώσεων φολικού οξέος και Β-12 έχει επισημανθεί σε άτομα με AD. Άλλα δεδομένα δείχνουν ότι η συμπλήρωση με αυτή τη βιταμίνη είναι ικανή να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες σε ηλικιωμένα άτομα.

 

Καταθλιπτικές καταστάσεις

Σε καταθλιπτικούς ασθενείς, ειδικά στους ηλικιωμένους, υπάρχει υψηλή επικράτηση ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 και φολικών αλάτων. Πιο πρόσφατα παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ ομοκυστεΐνης και κατάθλιψης. Αλλά καθώς διορθώνονται τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και των φολικών, η αναπηρία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν σημασία, η βιταμίνη Β-12 φαίνεται να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη. Επομένως, η θεραπεία με Β-12 μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καταθλιπτική συμπτωματολογία. Μια πρόσφατη φινλανδική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα 2806 ενηλίκων που συμμετείχαν στο Φινλανδικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη (FIN-D2D) για την εκτίμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, παρατηρήθηκε ανεπαρκές επίπεδο βιταμίνης Β-12 σε άτομα με μελαγχολική κατάθλιψη. Αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με την υπόθεση εμφάνισης καταθλιπτικών διαταραχών λόγω ανεπάρκειας μονοαμίνης, η οποία συσχετίζει τις κακές συγκεντρώσεις βιταμίνης Β-12 στο αίμα με τη μειωμένη σύνθεση σεροτονίνης και άλλων μονοαμινών.