Ορός γάλακτος σε σκόνη με L-Γλουταμίνη - Γεύση βανίλιας ή κακάο

Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος περιλαμβάνουν μία από τις δύο κύριες ομάδες πρωτεΐνης αγελαδινού γάλακτος (20%) και καζεΐνης (80%). Αυτές είναι από τις υψηλότερες πρωτεϊνικές πηγές βιολογικής αξίας και απόδοσης πρωτεϊνών (PER). Λαμβάνονται με μικρό διήθηση διασταυρούμενης ροής, η οποία επιτρέπει την απόκτηση ενός απομονωμένου προϊόντος πρωτεΐνης που περιέχει περισσότερο από 90% μη μετουσιωμένου πρωτεϊνικού κλάσματος, διατηρώντας έτσι όλες τις φυσιολογικές ιδιότητες χωρίς λιπίδια ή λακτόζη. Οι περισσότερες πρωτεΐνες του ορού είναι λακταλβουμίνες: άλφα-λακτογλοβουλίνες και β-λακτοσφαιρίνες, μικρές σφαιρικές πρωτεΐνες που αντιπροσωπεύουν περίπου 70-80% της συνολικής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αλβουμίνη ορού βοοειδών και ανοσοσφαιρίνες (IgG1, IgG2, IgA, IgM). Σε μικρές ποσότητες βρίσκουμε λακτοφερίνη, λακτοϋπεροξειδάση, λυσοζύμη, ασβέστιο,κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, C, Β-1, Β-2, Β-5, Β-12, φολικό οξύ και βιοτίνη. Ο ορός είναι μια ισορροπημένη πηγή απαραίτητων αμινοξέων, αμινοξέων που περιέχουν  θείο (μεθειονίνη και κυστεΐνη), καθώς και διακλαδισμένα αμινοξέα (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) και γλουταμίνη.

 

Αντιμικροβιακή και Αντιοξειδωτική δράση

Ο μηχανισμός των πιθανών αντιμικροβιακών δράσεων μπορεί να εξηγηθεί με την εξέταση των δραστηριοτήτων ορισμένων πρωτεϊνών του πυριτίου: η γαλακτοφερρίνη δεσμεύει τον σίδηρο πολύ σταθερά, απαραίτητη θρεπτική ουσία για την υποστήριξη της μικροβιακής ανάπτυξης, ειδικά των παθογόνων μικροοργανισμών. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση και / ή τη διείσδυση βακτηρίων και ιών στο εντερικό τοίχωμα. Η γαλακτοπεροξειδάση μπορεί να απενεργοποιήσει ή να σκοτώσει ενζυματικούς  μικροοργανισμούς, παράγοντας υπεροξείδια υδρογόνου, ενώ οι ανοσοσφαιρίνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παθητική ανοσία.

 

Φυσική Δραστηριότητα/αντοχή3

Εκείνοι που αθλούνται απαιτούν περισσότερες πρωτεΐνες, ειδικά στην περίπτωση της προπόνησης αντίστασης, όπου η μυϊκή μάζα υφίσταται συνεχείς βλάβες στον ιστό. Η σωστή πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές, για να αντέξουν το σύνδρομο υπερβολικής άσκησης και την επακόλουθη μείωση της απόδοσης. Η παρουσία γλουταμίνης είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι καλύπτει πολλαπλούς ρόλους, όπως την αυξημένη έκκριση ορμονών, το σχηματισμό  κολλαγόνου και τη νεφρική απέκκριση οξέων. Επίσης, τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs) είναι πολύ σημαντικά λόγω της υψηλής αναβολικής και ενεργητικής τους ισχύος. Εάν ληφθούν πριν από τη προπόνηση αντιτίθεται του μυϊκού καταβολισμού, καθυστερώντας το σχηματισμό γαλακτικού οξέος και επιτρέποντάς σας να εργάζεστε περισσότερο, σταθεροποιώντας τη γλυκαιμία. Εάν ληφθούν αμέσως μετά την προπόνηση, επιτρέπουν την γρήγορη ανάρρωση.

 

Τρίτη Ηλικία
Η γήρανση οδηγεί στην απώλεια των νευρωνικών και μυϊκών λειτουργιών, ένα φαινόμενο που συνδέεται με την βαθμιαία αναπηρία και απώλεια της αυτονομίας. Η θετική επίδραση του συνδυασμού σωματικής δραστηριότητας και πρωτεϊνών ορού γάλακτος έχει επισημανθεί σε πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν πως και τα δύο είναι αποτελεσματικά στη μείωση της απώλειας δύναμης και της μυϊκής μάζας, στη διέγερση της μεταγευματικής ινσουλίνης και της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Φαίνεται επίσης ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών ορού μειώνει τον κίνδυνο απομετάλλωσης των οστών και των επακόλουθων καταγμάτων.

 

Αντικαρκινική Δράση
Πολλές πειραματικές φαρμακολογικές μελέτες έχουν διεξαχθεί στα ζώα στα οποία ο ορός και οι παράγοντες του ορού έδειξαν να έχουν θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του καρκίνου: οι πρωτεΐνες του ορού έδειξαν ότι είναι προστατευτικές έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τον καθορισμό του ρόλου αυτών των παράγωγων γάλακτος στις παθολογικές καταστάσεις καρκίνου.